Het afgelopen decennium lag de focus van veel Nederlandse bedrijven op Lean, Six Sigma of World Class Manufacturing. Waar komt dan QRM plotseling vandaan? En belangrijker; waarom boekt QRM zulke opmerkelijke resultaten? In een reeks van vier artikelen leggen we het uit… Eerste deel van de vierdelige artikelreeks over Quick Response Manufacturing
In het eerste artikel van deze reeks is besproken waarom QRM juist nu aan een opmars bezig is. Toch laten veel bedrijven merken dat ze geen tijd hebben om een verandertraject te starten. De primaire pijler van Quick Response Manufacturing QRM (QRM) is het leren denken in tijd om hiermee tijd én geld te besparen. Tweede deel van de vierdelige artikelreeks over Quick Response Manufacturing.
In de eerste twee artikelen heb je meer inzicht in de opmars van QRM en de belangrijke rol die tijd vertolkt bij QRM. Dit derde artikel draait om een van de belangrijkste peilers: organiseren! En hoewel dit een van de mooiste pijlers is, is het ook een van de moeilijkste. Het draait immers om mensen! Derde deel van de vierdelige artikelreeks over Quick Response Manufacturing
Tijd is geld! Wie kent het gezegde niet? Aan de hand van het gelijknamige boek door Joyce I. Warnacut geeft dit artikel inzicht in de rol van tijd (op geld) in de praktijk. Zien we bijvoorbeeld niet heel veel ‘stilstaand’ kapitaal over het hoofd door teveel te focussen op alleen geld? Vierde en laatste deel van de vierdelige artikelreeks over Quick Response Manufacturing
Deze handleiding is een boek voor mensen die in de praktijk aan de slag gaan met de MCT-methode. De methode is gebaseerd op tijd en de methode ondersteunt continue verbeterprojecten. Hier lees je meer!
Het einde van het jaar; iedereen moet overwerken om orders op tijd de deur uit te krijgen en klanten willen het budget voor het einde van het jaar nog opmaken. Maar wat hebben klanten nou écht nodig? En hoe kan je je organisatie hier op aanpassen?
De inzet van Quick Response Manufacturing (QRM) als bedrijfsstrategie bevordert zowel de bedrijfsprocessen als de sociale innovatie op de werkvloer. Ook in Den Haag wordt QRM erkend als waardevolle strategie. Lees hier de lovende woorden van minister Asscher over de toepassing van QRM bij timmerbedrijf Veerman de Rijp.
De opbrengsten bij QRM zitten hem o.a. in verlaging van overhead, voorraden, besparing van ruimte, verbetering van kwaliteit en directe besparingen in materiaal maar ook in uren. Bij de helft van alle implementaties was de doorlooptijd 80% minder! Gemiddeld bracht dit een kostenreductie van 25%
Bij QRM draait het om tijd; reactie- en doorlooptijd. Het doel van QRM is om de verschillende onderdelen van het productiepad beter op elkaar af te stemmen. Door dit te doen zorgt u voor kleinere voorraden, kortere levertijden en lagere overhead. Met andere woorden: meer en duurzamere winst. Nu is hét moment om tijdwinst te boeken. Lees daarom gauw verder!
Er komt een spoedje binnen, iedereen laat alles vallen en duikt bovenop de rode bon; hectiek en onrust als gevolg. Bij Berg Deuren in Ermelo is dit dankzij een intensief verandertraject niet meer aan de orde. Hier lees je hoe ze het voor elkaar kregen!
Werken in teams is voor de meeste bedrijven niets nieuws. Maar of het bijdraagt aan het versnellen van doorlooptijden? De oplossing is er. Werkcellen. Lees hier meer…
Nederland kent duizenden middelgrote ondernemingen. Onopvallend, geen fratsen, keihard werkend aan kwalitatief hoogstaande producten en veelal een radertje in de complexe supplychain van machines of constructies. Deze bedrijven zijn echt kwetsbaar in de steeds sneller veranderende markt. QRM kan een uitkomst zijn voor deze bedrijven.
Wat betekent de implementatie van POLCA in de praktijk? De grondlegger van QRM, Rajan Suri legt het uit in zijn nieuwe boek over POLCA: het productiecontrolesysteem voor high-mix-low-volume producten en producten op maat. Lees meer…
Een bordoverleg is een methode om te communiceren en informatie delen vanuit een centraal punt op de afdeling. Echter is het wel van belang dat iedereen actief deelneemt. Hoe pak je dit aan? En wat heb je er nou precies aan? Dat lees je hier!
QRM: “Dat is toch 80% plannen?” Als het gaat om het creëren van flow in het bedrijf, is dit inderdaad het percentage dat een QRM-specialist als eerste zal roepen. Maar wat gaat er schuil achter dit percentage? Er zijn 4 belangrijke pijlers: denken in tijd, werken in cellen, bedrijfsbrede aanpak en… systeemdynamica.
Veel productiebedrijven dromen van een betere planning. Met een betere planning hoopt men de hectiek op de werkvloer onder controle te krijgen, kortere doorlooptijden te realiseren en stipter te kunnen leveren. Er bestaan inmiddels meer dan genoeg planning tools. Toch lijken deze tools het minst goed te werken op de momenten dat ze het hardst nodig zijn. Hoe zit dat?
Een groot struikelblok bij mensen blijkt altijd de vraag te zijn wat QRM nou oplevert. Dit is vooraf moeilijk aan te geven daar de besparingen die behaald kunnen worden uit een dynamisch samenspel van factoren is opgebouwd.
Δ